Homecoming week

Förra veckan var det homecoming week på Tess high school. Homecoming week innebär, kort sagt, att man ska höja skolandan och vi-känslan på skolan och den brukar avslutas med en match med skollaget i amerikansk fotboll, ”vanlig” fotboll, basket eller vad det nu är som är stort på just den skolan. Samt, viktigast av allt, homecoming-dansen! Elever som gått ut skolan, alumni, kan komma tillbaka denna veckan och minnas sina ljuva skolår, därav namnet.

För Tess del började det redan fredagen innan homecoming-veckan. Hon är med i skolans ”student council”, som är den grupp som bland annat anordnar fester och events av olika slag. De har också som uppgift att dekorera skolan inför större händelser, och det var det som skulle göras den fredagen. Det kallas för en lock-in, och innebär att man kommer till skolan på kvällen och sen är kvar där hela natten och jobbar. Så Tess och de övriga kom till skolan klockan 8 på fredag kväll (efter en lång skoldag), och höll sen på oavbrutet och jobbade fram till 5 på morgonen! Jag hade aldrig fixat det, tur att hon är ung och stark! 🙂 Som tur är har hon världens bästa kompis som har en mamma som är väldigt snäll; mamman erbjöd sig att hämta båda två och skjutsa hem Tess, så vi slapp gå upp i ottan och hämta henne. Bara att tacka och ta emot! Det var en rätt trött tjej som, trots allt, gick upp klockan 8 på lördag morgon… Vi tyckte att hon kunde ha tagit lite längre sovmorgon men hon ville komma in i rätt dygnsrytm igen innan skolan börjar på måndag. Ibland blir jag nästan rädd över hur ordentlig hon är, tösen! Kul verkade de ha haft i alla fall, men det hade varit rätt jobbigt att hinna få upp alla dekorationer och få allt färdigt så hon var rätt mör.

Hela homecoming-veckan har man olika temadagar. Måndag var America Day, då skulle man ha rött, blått och vitt på sig. Tisdag var Twin Day, då man klär sig likadant om sina kompisar. Onsdag var Character Day, typ maskerad, och i år var temat superhjältar. Tess var Batman! Eller ja, hon hade en t-shirt med Batman-symbolen på, men bättre det än inget alls! 😉 Dock kunde man klä ut sig till vad man ville, någon var en banan och en annan en korv med bröd så det var verkligen valfritt. 🙂 Torsdag kallades Class T-shirt or NGHS spirit wear och då har man sin klasströja eller någon annan skoltröja av något slag, och på fredagen skulle man klä sig i nånting som representerar den klubb man är med i. Då skulle det även spelas in en liten film om skolan och homecoming, och Tess som är med i tre olika klubbar hade ett fasligt sjå att hinna vara på plats när alla tre filmades! Hon hade även med sig ett ombyte för att kunna representera åtminstone två av klubbarna, och det visade sig att hon bara hann vara med på två av filmningarna också så det räckte ju.

På fredagen var det således football, amerikansk fotboll, på kvällen. Det var halvdag på skolan den dagen, men Tess och de andra som dekorerat skolan stannade kvar och städade på eftermiddagen. Sen hem för lite mat och vila och efter det tillbaka för att se matchen. Hektisk vecka! Hennes skola vann matchen, förresten. 🙂

På lördag sen var det dags för Dansen. Helgen innan var hon och jag på Dillard’s och letade klänning. Vi och en hel massa andra tjejer och deras mammor, och det visade sig att Dillard’s hade en hel avdelning enbart med homecoming-klänningar. Då först förstod jag vilken stor grej detta är! Tess och hennes kompisar hade pratat om att gå tillsammans och köpa klänningar, men det visade sig att detta tydligen är en klassisk ”mamma/dotter-grej” här i USA och de andra mammorna ville gå med sina döttrar, så det blev ingen gemensam shoppingrunda. Däremot var en av hennes kompisar på Dillard’s samtidigt som vi så då kunde de hjälpa varandra i alla fall. Och det behövdes, jösses vad mycket det fanns att välja på! Här är man ju inte rädd för att ta i lite extra när det är skoldans, så det var rena balklänningarna. Så kul att gå runt och bara titta, men inte helt lätt att välja. Vi hade tre favoriter, men till slut valde Tess en av de som jag också tyckte allra bäst om. Så här fin blev hon:

IMG_6127

Innan dansen träffades hon och sex andra tjejer hemma hos en av dem och åt pizza och laddade inför kvällen. Hur mysigt som helst, jag längtade tillbaks till mina egna skolår! Och dessutom kändes det så skönt för mammahjärtat att se hur kul hon har ihop med alla kompisarna, vi har trots allt bara bott här i 1,5 år och oron för att ens barn inte ska få kompisar finns ju alltid där. Så det var skönt även för mig att se att hon är en i gänget nu!

Jag skjutsade dit Tess och hennes bästis, M, och naturligtvis blev det en massa stress i sista minuten så vi kom dit 10 minuter för sent. Jag tänkte väl inte så mycket på det, vi är ju trots allt i Södern där alla alltid kommer sent, eller ”fashionable late” som M uttryckte det! 😉 Men när vi kom fram insåg jag än en gång hur stort detta är här. Alla stod ute i trädgården och väntade på oss, inklusive alla de andras föräldrar, för nu skulle det naturligtvis tas gruppfoto! Jag skulle jättegärna vilja visa korten på alla tjejerna här, men jag glömde fråga när jag var där om det var ok att göra det så jag vågar inte ifall någon inte skulle vilja det.

Precis som i high school-filmer man sett så valdes en Homecoming Queen på dansen. Jag trodde att det även skulle väljas en King, men icke. Dessutom trodde jag att man röstade under tiden som dansen pågår och att det är rena skönhetstävlingen så att den sötaste tjejen med den vackraste klänningen vinner. Men riktigt så är det inte, utan de som vill ställa upp och ”tävla” om titeln anmäler sig nån vecka innan och så kan man rösta på sin kandidat under hela homecoming-veckan. Jag passade på att fråga Tess och M hur det går till egentligen, röstar man på den man tycker är sötast eller den trevligaste tjejen eller den man är kompis med eller hur resonerar man? Båda var överens om att man inte bryr sig om utseendet alls, utan det är den som är trevligast och snällast som man röstar på. Jag vet inte om alla resonerar så, men hoppas kan man ju… Varken Tess eller M hade någon lust att vara med, men de hade röstat på en freshman (= niondeklassare) men det blev en senior (= tolfteklassare) som vann vilket det tydligen brukar vara.

Själva dansen gick av stapeln på Grasshoppers (=Greensboros stolthet, hemmalaget i baseball) arena, dvs. baseballarenan! Något otippat! Inte nere på själva gräsplanen dock, utan uppe på läktaren där det finns ett lite större utrymme utan bänkar så att man kan mingla runt och även ha ett dansgolv. Så alltihop var utomhus, och det var ju tur att vi hade rena brittsommaren här den veckan med temperaturer på runt 30 grader på dagen och inte så mycket svalare på kvällen. Jag antar att de hade en plan B ifall det skulle börjat regna, men som kvällen blev var det ju jättemysigt att kunna vara ute. Tess var hemma runt 1 på natten, jag och Björn fick kämpa för att hålla oss vakna så länge innan vi äntligen fick gå och lägga oss… 🙂

9 reaktioner på ”Homecoming week

  1. Väldigt intressant, och det slår mig återigen hur otroligt lik dig Tess är! Hade någon visat mig den här bilden (där hon var jättefin) utan att säga vem det var så hade jag direkt frågat om det var en bild på Jessica från 70-talet!

    1. Det konstiga är att jag själv inte ser likheten lika mycket, man ser inte sånt lika tydligt själv kanske. Visst ser jag att hon är lik mig men hon är mycket sötare! 🙂

  2. (Trodde att jag hade kommenterat det här redan?!)

    Vad fin hon är Tess! Och alltid lika roligt att läsa om hur ni har det och vad ni gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s