Årets Halloween

Så var Halloween över för denna gången. Jag önskar verkligen att vi hade något liknande i Sverige som Halloween är här.  Jag vet ju att många i Sverige inte gillar Halloween av olika anledningar, men kanske att man kan komma på något eget istället. Hösten är så lång och grå och dyster så man behöver verkligen nånting som lyser upp och gör tillvaron lite roligare i några dar, ännu mer i Sverige än här i Sydstaterna!

Halloween är verkligen en folkfest på ett sätt som man inte förstår innan man varit i USA och upplevt det på plats. Säga vad man vill om amerikaner men de vet verkligen hur man sätter färg på den grå vardagen och tar varje chans att fira, underbart tycker jag! 🙂 Många börjar dekorera sina trädgårdar redan en månad innan, jag höll mig i år och köpte inte pumporna förrän två veckor innan ungefär och vi skar ut en jack o’lantern (pumpahuvudet) en vecka innan själva Halloween-dagen.

Ett par dagar innan Halloween ringde det på dörren en kväll. När vi öppnade fanns ingen där, men på trappan stod en påse:

IMG_3259

 

I påsen fanns godis, och ytterligare en lapp där det stod ”you’ve been booed!” (ungefär ”du har blivit buad!”). Vi hade inte sett det här fenomenet förut, men det är en tradition här. Tanken är att om man får en sån här påse ska man hänga upp lappen med Boo! på vid dörren så att alla ser att man fått den. Sen ska man lämna likadana påsar till två hus till i området, och så kan man se hur snabbt det spridit sig fram till själva Halloween-dagen. Och det gick snabbt kan jag säga, nästan varenda hus hade en lapp hängandes på dörren till slut! 🙂 Vi strulade dock till det och hann inte kopiera lapparna innan det var för sent så vi bröt kedjan… 😳 Skärpning nästa år!

Jag min klant glömde ju att fotografera här i området, och dan efter Halloween är alla dekorationer som bortblåsta så jag missade chansen. Har för mig att det var samma visa förra året, får försöka skärpa mig nästa år för många har dekorerat hur mycket som helst och det är verkligen något att visa upp!

Två ynkans kort tog jag i alla fall, på vår pumpa (som hann sjunka ihop lite i det varma vädret och såg lite ledsen ut snarare än skrämmande… Vi skar nog ut den lite för tidigt):

IMG_3290

 

och här är vårt spöke som ”välkomnade” alla barn som kom och gjorde trick or treat:

IMG_3288

 

På själva Halloween började det i vårt område med en korvfest vid klubbhuset vid 5-tiden på eftermiddagen. Massor med folk dök upp, det är bara de med små barn som brukar komma dit men eftersom vi bor precis bredvid så var vi med på ett litet hörn i alla fall. Festen är slut klockan 19, och då brakar det loss. Dörrklockan ringer precis oavbrutet, och det är hur kul som helst att se alla fantasifulla utstyrslar. De yngsta har ju sina föräldrar med, vissa utklädda, vissa inte, vissa pappor i flock och med varsin ölburk i handen, aldrig nånsin fulla och otrevliga utan trivsamt småpratande medan barnen går fram och ringer på klockan. Tittar man ut på gatan är det tjockt med folk som går fram och tillbaka mellan husen. Vissa fixar i ordning en fire pit och tänder en eld vid garageuppfarten och sitter där och tar emot alla barn. Jag säger det igen, man måste uppleva det nån gång för att förstå vilken folkfest det är här! Sen hjälper ju klimatet till förstås, det är betydligt mysigare att sitta ute och grilla mashmallows på kvällen när det är ljummet i luften istället för snålblåst och regn…

Lite besviken var jag ändå i år, det var inte alls lika många som gick runt och gjorde trick or treat som det var förra året. Det ringde oavbrutet på dörrklockan en halvtimme ungefär, sen blev det betydligt lugnare och efter en timme var det nästan slut. På radionyheterna har de faktiskt rapporterat om att Halloween-saker inte har sålt alls lika bra i år som det brukar, så det kanske var en dipp i år helt enkelt. Vi hade köpt 2 kg godis ungefär, och i början var jag rädd att det inte skulle räcka men det blev nog nästan ett halvkilo över.

Tess och hennes kompis (Max står över trick or treat av åldersskäl… 🙂 ) testade en ny variant i år. Förra året gick de runt här i området tillsammans med ett gång klasskompisar, men i år åkte de till en annan kompis och gjorde nånting som kallas trunk or treat. Jag tror det är mest kyrkor som ordnar det. Det innebär att man samlas nånstans, i detta fallet just en kyrka, och så har alla vuxna med sig Halloween-godis som de ställer i bagageutrymmet i bilen med bakluckan öppen och så går barnen runt och gör ”trunk or treat” (trunk betyder ju baklucka) och får godis. Detta började redan vid 18-tiden, och efter att ha varit där en stund åkte de med kompisen hem till henne och så gjorde de trick or treat där. Någon hade en pickup som de körde runt ungarna i på flaket, och det verkar ha varit mycket lyckat! Hon kom hem med nästan två kilo godis så vi gick +/- 0 på godisfronten i år med! 🙂

En reaktion på ”Årets Halloween

  1. Det står på min lista över högtider att uppleva i USA faktiskt, Mardi Gras vinner lätt men annars Halloween.
    Er pumpa såg lite ledsen ut ja, men det blev ju lite roligt också. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s