Amerikanska frihetskriget revisited

I Greensboro stod ett av de viktigaste slagen i Sydstaterna under amerikanska frihetskriget, det krig som till slut ledde fram till att USA bildades och självständighetsförklaringen undertecknades.

15 mars 1781 drabbade unionens armé, ledd av Nathanael Greene (som Greensboro är uppkallat efter) samman med den brittiska armén ledd av britternas Charles Cornwallis i ett slag kallat Battle of Guilford Court House. Greene är ansedd som något av ett militäriskt geni och lyckades till slut befria sydstaterna från britterna, trots att han faktiskt förlorade varje slag. I det här slaget som man spelade upp igår var Greenes armé mycket mindre än Cornwallis armé. Cornwallis vann till slut, men till mycket stora förluster medan Greene inte alls förlorade så många soldater. För Cornwallis blev det något av en Pyrrhusseger (ni vet, ”en sådan seger till och vi är förlorade”), och senare fick alltså den brittiska armén se sig besegrade, mycket tack vara Nathanael Greene. Hans taktik gick till stor del ut på att splittra upp fiendens armé och att lyckas smita undan och på så sätt trötta ut fienden genom att tvinga dem till förflyttningar  över stora landområden.

På årsdagen brukar man spela upp slaget vid Guilford Court House i det som kallas Battlepark här i Greensboro. En jättefin park för övrigt, det är här som hundrastgården Bark Park ligger som jag berättat om tidigare. Känns egendomligt att ett sådant hemskt slag har utspelats här där det nu är så fridfullt! För att inte tala om att man givetvis kan köpa pizza och glass och mumsa på samtidigt som man tittar på hur det gick till när soldaterna gjorde sitt bästa för att ta död på varann…

Vi har missat det här två år i rad, första året visste vi helt enkelt inte om det och förra året var det så dåligt väder att vi faktiskt skippade det, men i år hade arrangörerna tur med vädret. Det har ju som sagt varit väldigt upp och ner de senaste veckorna här, men igår var det strålande solsken och runt 25 grader varmt. Härligt! Tess berättade för sin kompis att vi skulle dit och det slutade med att både hon, hennes pappa och ena syster också följde med. Kul!

IMG_6444

Familjen har bott först i Kalifornien, där mamma A kommer ifrån, och sen i Ohio. Pappa P tyckte det var kul att bo här i Greensboro eftersom det finns mer historia här, Kalifornien är ju en yngre delstat och har inte så mycket historia (inte för att Amerika har det överhuvudtaget med europeiska mått mätt… 🙂 ) och inte Ohio heller så han var jätteglad att vi tipsat om detta eventet.

Vi stötte på den första truppen redan när vi var på väg upp mot slagfältet:

IMG_6429

Det blev verkligen en speciell känsla direkt när man hörde flöjterna och trumslagandet! Vi fick lära oss att unionens soldater hade blå rockar på sig, medan musikanterna hade röda:

IMG_6448

Att musikanterna hade röda rockar visade sig vara ödesdigert när man mötte den brittiska armén, det begicks många fatala misstag när det gällde vilka man egentligen siktade på…

IMG_6566

Genom hela uppspelningen av slaget fanns en berättare som ledde oss igenom hela historien. Väldigt intressant, han var jätteduktig och högtalarsystemet funkade dessutom föredömligt så det var lätt att hänga med.

IMG_6437

Tyvärr hade jag lite svårt att koncentrera mig på att lyssna eftersom jag smög omkring och försökte hitta bra kameravinklingar hela tiden genom folkmassan!

Här kommer lite spridda bilder från slaget:

IMG_6453

Kanonerna var tunga och många män fick hjälpas åt med att dra dem på plats:

IMG_6476

Om jag hörde rätt användes ryttarna mest för att rida mellan sina egna och fiendens trupper med meddelanden, samt som spejare för att ta reda på fiendens nästa drag. De deltog inte så mycket i själva striden.

IMG_6479

Uppställning:

IMG_6485

Ladda kanonen…

IMG_6502

…håll för öronen… 

IMG_6504

…fire!

IMG_6508

Vi kan intyga att det ryker väldigt mycket om både musköter och kanoner! Tydligen var det det som framförallt avslöjade var fienden var någonstans om det var så att man försökte gömma sig i en skog. De färgglada rockarna syntes inte så mycket som man kunde tro, utan det var röken som skvallrade om var man var någonstans.

IMG_6489

Omgruppering:

IMG_6537

Musketörerna:

IMG_6558

Vi funderade på vad det egentligen var för någon flagga de hade, Preston gissade på att det var regementets egna:

IMG_6472

Taktiksnack?

IMG_6571

Efter slaget väntade kvinnorna oroligt på nyheter:

IMG_6574

IMG_6460

Ryttarna övervakar slaget:

IMG_6466

Det är jobbigt att kriga i värmen!

IMG_6456

IMG_6579

IMG_6578

Som sagt, det är jobbigt att kriga så det är skönt när slaget är över och man kan dra av sig kängorna och pusta ut!

IMG_6584

7 reaktioner på ”Amerikanska frihetskriget revisited

  1. Vi var på kalas i fredags 14 mars Inge fyllde 80 år ,då pratade jag med Björns kusin Rick om den parken där sista striderna stod ,och att vi skulle besöka den när vi var hos er i förra julen men det var förkylningar på gång så vi fick ställa in det .Därför blev jag så överraskad när bilderna kom på bloggen ,tack Jessica .Sköt om er !

  2. Åh vad spännande! Det är ju jätteintressant, om man kan ha krig som favoritämne i historia så var de amerikanska krigen mina i skolan. Jag skrev uppsatser helt oombedd. 😆 Otroligt fina bilder också, väldigt beskrivande.

    1. Jag är sorgligt obevandrad i amerikansk historia måste jag erkänna, historia var visserligen ett av mina absoluta favoritämnen i skolan men jag var mer inne på andra världskriget. Sen läste vi nog mest om svensk historia tror jag, samt en del europeisk. Jag vill minnas att det var mycket årtal gällande krig i Europa i alla fall, och många kungar! 🙂 Men nu sen vi flyttade hit så är det ju jättekul att lära sig mer om amerikansk historia, och detta var riktigt kul att vara med på. Det finns ett historiskt museum här som ska vara riktigt fint har jag hört, får ta det vid tillfälle.

      Tack för berömmet! Jag tog drygt 160 bilder så jag fick sålla hårt för att försöka hitta de som beskrev det hela bäst… 🙂

      1. Ja herregud, alla dessa årtal. Innan jag brände ut mig hade jag väldigt bra minne så det var inga problem att memorera sådant, men shit vad TRÅKIGT det var! Jag tror i ärlighetens namn att jag pluggade frihets- och inbördeskrigen på fritiden. Vilken skummis jag är! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s