Jul i sommarvärmen

Idag är det Veterans Day här i USA, det är en helgdag för att ära krigsveteranerna. Det innebär att skolorna och vissa arbetsplatser är stängda, vilket Tess och hennes kompis ville utnyttja genom att åka till Four Seasons, Greensboros enda ”riktiga” mall. Vilket var helt ok med mig, skönt att komma hemifrån lite och jag packade ner datorn i ryggsäcken och planerade att sätta mig på Starbuck’s och jobba medan de shoppade loss.

Väl framme gick det knappt att hitta en enda parkering, det verkade som om större delen av Greensboros befolkning hade fått samma idé som vi! När vi klev ur bilen ångrade jag mig nästan att jag gått med på detta just idag. Värmen riktigt slog emot oss när vi öppnade bildörren, det var 22 grader varmt, strålande sol och alldeles ljuvligt ute. Jag hade ju varit på långpromenad med hundarna på morgonen men då, klockan 8, var det bara 6 grader varmt. Att känna värmen nu var helt underbart, och jag kände återigen att jag nog helt enkelt inte är gjord för vinterväder. Visst är det jättefint med gnistrande snö, -5 grader och strålande sol, men det räcker med nån vecka om året för min del och då kan jag lika gärna åka på semester upp i bergen för att få uppleva snön, jag behöver inte bo med den…

Men det var ju lite sent att dra sig ur då, så vi gick in och möttes omedelbart av Julen med stort J. Juldekorerandet har redan hållit på ett tag, Halloween var knappt över innan julen tog vid, och nu var det juleljus, granris och bjällerklang vart man än såg. En rejäl kontrast mot sommarvädret ute!

IMG_4125

 

Åtminstone har inte tomten dykt upp än. Framför granen (på bilden ser vi den från baksidan) finns en ”tron” där tomten sitter så att barnen kan komma och sätta sig i hans knä och tala om vad de önskar, men det blir lite närmare jul.

Varje gång jag ser tomten ute på köpmarknader kommer jag att tänka på när Max fick prata med tomten på Jul på Liseberg när han var 4-5 år gammal. Hans absolut största önskan i livet då var att få en brandbil, han hade pratat i månader om hur mycket han ville ha en. Så när jag och Björn hittade en jättefin stor sak med små brandmän som man kunde leka med, en stege som gick att fälla upp och med en brandslang som kunde spruta riktigt vatten, så var vi otroligt nöjda. Så glad han skulle bli! Och det hade han säkert blivit också, om det inte var för den förbaskade tomten som fick höra vad han önskade sig. ”Åh en brandbil, ja det förstår jag att du vill ha! Och du vill väl ha en med sirener som tjuter va?” Hela Max lyste upp, självklart ville han ha en med sirener! Så när julafton äntligen kom och han fick en fjantig brandbil som visserligen gick att fälla upp stegen på, och som hade små brandmän som kunde köra bilen och stå på stegen, och med en brandslang som sprutade riktigt vatten, men INTE HADE SIRENER, så var hela julen förstörd. Lisebergs ledning kommer aldrig att få veta vilken tur det var att jag inte fick den där tomten mellan fyra ögon, det säger jag bara!

Nåja, tillbaks till köpcentret… Folkmängden till trots lyckades jag få ett bord på Starbuck’s och kunde jobba ett par timmar. Tjejerna hade jättekul och Tess hittade både tröja, skjorta och örhängen. De såg även en militär i full mundering som också var på shoppingtur. Rätt vad det var gick en äldre dam fram till honom och gav honom en stor kram och talade om för honom hur stolt hon var över honom och hur glad hon var att såna som han fanns som ”served our country”. Här är man verkligen patrioter på ett sätt som vi inte kan ana hemma i Sverige. Ska skriva lite mer om det i ett senare inlägg, det blir för mycket nu!

4 reaktioner på ”Jul i sommarvärmen

 1. Avundsjuk! Här sitter jag i 13 grader INOMHUS!! I stan här så börjar inte julskyltningen förrän den 22/11. Här i England har de flesta städer så att de har lite fest när alla julljus slås på, på julgranar och annat, i städerna. Det är en ganska stor grej. Lokalradion kommer dit, kanske även lokal-TV, musikgrupper spelar på scen osv.

  Historien om Max, tomten och brandbilen var kul, men jag kan verkligen förstå att det inte var så kul när det hände!

  1. 13 grader inomhus?! Fy tusan, inte avundsjuk! Här ska det bli kallt från och med idag säger de, ”in the lower 40s” (runt 5 grader alltså), hu. Blir till att plocka fram tofflor och tjocktröja, även om vi förhoppningsvis inte kommer att ha 13 grader inomhus så blir det ändå kallt och dragit här på vintrarna i dåligt tätade hus.

   Åh vad mysigt det låter med julskyltningen! Ungefär som skyltsöndagen när man var liten, det saknar jag verkligen!

 2. Det har blivit sjukt tycker jag, det här med julpyntning och julreklam i TV så fort Halloween är över. 👿 Jag vill ha skyltsöndag och ingen julreklam/skyltning innan första advent. Alltså INGEN. Det blir ju inte jul mer för att man pyntar i november, menar jag.
  Här har det varit väldigt varmt för årstiden, bara ett par dagar med klassiskt novemberväder – alltså ungefär +2 och horisontellt regn. Resten har varit som lägst +5. Jag har inte ens tagit fram värmedynan ännu, det känns helt bisarrt. Hoppas att du inte fryser ihjäl i det otätade huset. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s