Vinterkaoset fortsätter

Det blir mycket väderprat nu, men det kan inte hjälpas. Det enda man pratar om här i NC är snön och kylan! Guvernören utlyste State of emergency redan i tisdags tror jag det var, precis som han gjorde förra året. Och precis som vi befarade redan i tisdags så har skolorna hållits stängda hela veckan, så nu blir det fyra dagar som ska tas igen på lovet. Den första make-up dagen blir redan den 27 februari, som egentligen skulle varit en ledig dag. Sen kommer de att knycka fredagen från påsklovet, och som det ser ut nu två dagar på sommarlovet. Låter rätt ok ändå, om det är så att de är färdiga med allt som de ska hinna med på terminen när sommarlovet egentligen startar så brukar det vara helt ok att inte komma till skolan på de make-up days som ligger på sommarlovet. Lärarna brukar till och med uppmana eleverna att inte komma, de vill väl vara lediga de med kan jag tänka!

Att de stängde skolorna i tisdags och möjligtvis onsdags har jag full förståelse för (även om det borde räckt med 2 eller 3 hours delay i onsdags), men resten av dagarna är ganska obegripliga. Vägarna har varit undanröjda och torra och fina så skolbussarna borde inte ha haft några problem att ta sig fram. Ibland tror jag att de så gärna vill ha drama att de tar alla chanser till att försöka göra läget värre än det är. Amerikaner i allmänhet är ju inte kända för måttfullhet precis, säg less is more till en amerikan och han tittar på dig med absolut tom blick och trevar efter lexikonet… På tv har de varit i extas och till och med kört omkring i bil på vägarna för att visa hur fruktansvärt det är. Lite jobbigt blev det för dem när det visade sig att det inte låg någon snö på vägen, men då flämtade de istället ”titta på trottoarerna, där ligger snön!” med dramatiskt darr på rösten…

Däremot har det varit hiskeligt kallt, igår var det -17°C på morgonen! Så delvis var det kylan som gjorde att det inte blev någon skola; en kombination av att de passade på att dra ner värmen inomhus de första två stängningsdagarna och därför hade svårt att få upp den igen tillräckligt mycket i torsdags, och att de inte vill att eleverna ska stå ute och frysa när de väntar på bussen.

Det sista låter ju omtänksamt i överkant, men här finns fattigdom på ett sätt som vi inte alls är vana vid från Sverige, som tur är. Många (likt Max och Tess då i och för sig 🙂 ) äger inte en vinterjacka, och en del verkar inte ens äga ett par långbyxor utan går i shorts året runt. Men ändå har jag svårt att förstå att samtliga skolor ska stänga för att en del inte har ordentligt med kläder. Max skola har en annan policy, som är betydligt vettigare. Därifrån kom ett mail i onsdags där man talade om att man tänker ha öppet resten av veckan, men att var och en får använda sitt eget omdöme. Är det så att vägarna där man bor inte är röjda så har de full förståelse för att man stannar hemma hellre än att riskera liv och lem på hala vägar. Och dessutom kom en uppmaning om att klä sig efter väder – shorts var inte att rekommendera! Och var det så att man inte kunde det så var det helt ok för de eleverna att stanna hemma också, men för de som kunde komma till skolan så var den öppen. Sunt tänk, och dessutom vettigare ur ett samhällsperspektiv. Det är ju inte så att alla barn kan vara hemma ensamma, utan många föräldrar tvingas ju vara hemma från jobbet när skolan stänger. Björn berättade att det var många på hans jobb som inte kunde jobba förra veckan av den anledningen, och sånt kostar ju pengar även för företagen.

Här hemma har det varit riktigt jobbigt med kylan. Det var inte kul alls att gå ut med hundarna igår i -15°, så det har blivit kortare rundor än vanligt. Dessutom är det riktigt besvärligt med snön  i skogen. Som jag skrivit tidigare så kom det ju isregn på kvällen/natten efter att den första snön lagt sig, och som la sig som ett istäcke över snön. Sen frös det alltså på rejält, så nu är snön mer som is än snö. Stigarna är som sådana där banor man kör bob i, och det är ingen sinekur att försöka promenera där. Till och med hundarna halkade och ramlade nästan omkull ibland. Ändå är det bättre än att gå på vägen tycker jag, här kan ju hundarna springa lösa åtminstone.

IMG_4440Igår gav jag upp när jag kommit halvvägs mot vad jag tänkt, och gick bort från stigen och upp till den här övergivna gamla ladugården och pustade ut lite:

IMG_4434

IMG_4433

Naturligtvis passade då Morris på att ta en egen liten tur och var borta i 10 minuter nånting. Jag blev på allvar rädd att jag skulle förfrysa både tår och fingrar medan vi väntade, trots att jag hade rejäla skor och vantar. Och Java hade tappat sockan och ”stöveln” som jag satt på hennes skadade tass för att skydda den från kylan, så jag blev nervös att hon skulle få frostskador på den delen av tassen som är hårlös nu. Men till slut kom han lunkande tillbaka, mycket nöjd och belåten och tämligen brun i skägget. Tydligen hade han hittat en smarrig ”isglass” som nåt rådjur lämnat efter sig…

Isen har till och med lagt sig på sjöarna här, och det tror jag aldrig att jag sett förut. Ett par meter ut möjligtvis, men inte hela sjön:

IMG_4439

En bra sak fick vi i alla fall reda på tack vare den myckna nyhetsrapporteringen. Som jag tjatat om gång på gång så är ju husen dåligt isolerade och när man står vid fönstren så känner man hur det blåser iskallt rakt igenom springorna. Nu fick vi tipset om att man ska dra ner persiennerna för att de ska isolera och bilda en luftspalt mellan fönstren och rummet. Jag var skeptisk till att det skulle funka eftersom det ju ändå är en liten glipa vid sidan, men vi testade. Och det gjorde faktiskt stor skillnad så nu går vi omkring i halvdunkel här hemma, men hellre det!

IMG_4441Idag har det dock varit varmare, bara -2° vilket känns som rena värmeböljan i jämförelse. Jag var och tränade på YMCA förut, och när jag körde hemåt kom till och med några regndroppar. Tror aldrig jag varit så glad över regn förut, nu vill jag verkligen ha bort snön! Tyvärr blev det bara några droppar, men prognosen säger att det ska börja regna inatt och sen hålla på även imorgon så vi får hoppas att det stämmer!

9 reaktioner på ”Vinterkaoset fortsätter

 1. Ni har ju så skumt väder där. 😆 Inte ens vi har haft så lågt som -17 den här vintern, det var nog -11 när jag kom hem från Norberg på Juldagen och lite kallare där uppe. Här är nästan all snö borta, det är bara högarna kvar med is och sand och snö under… fast nu blötsnöar det iofs men det ska gå bort igen.
  Jag tycker att Max skola verkar ha en sund inställning men du har rätt i att de verkar vilja ha drama av något slag där borta, det måste ju bara bli en massa byråkrati med alla dessa extradagar, konstigt med löner osv. Knasigt.
  Hoppas att isen försvinner hos er nu så att ni kan gå ordentligt i skogen!

  1. Fram tills förra veckan har vintern varit hyfsat mild här, en och annan kall dag men annars helt ok. Men nu… Känns ju lite knäckande att det är kallare här än i Sverige! 🙂

   Om skolan är stängd men företaget har öppet men föräldrarna måste vara hemma för barnens skull så måste de ta av sina lediga dagar. Konstigt att det inte är mer liv om det än vad det är!

 2. Björns pappa och jag har bott på hotel iVarberg ,på. tv ,visade dom hur mycke is och istappar ni fått i. N.C . Hoppas ni har klarat Is tiden !

  1. Oj, är det till och med på svensk tv om vårt konstiga väder! Vi hoppas på vår nu, det ska vara plusgrader nästa vecka, fast kalla nätter, så hoppas verkligen snön smälter bort. Hoppas ni hade det bra i Varberg!

 3. Hej Jessica,
  Fann din blogg när jag googlade runt på skolgång i USA.
  Vi är en familj med två barn 6 och 9 år gamla och har fattat ett beslut att testa att bo i ett annat land, tyvärr under en väldigt begränsad period. Varken jag eller min man har greencard utan denna möjlighet får vi genom att ha kvar en hel drös med föräldradagar som snart brinner inne. Vi pratar alltså om 3 månader.
  Nu till min fråga; finns det möjlighet/rättighet att sätta sitt barn i amerikansk skola för endast tre månader?
  Jag har försökt finna svar på nätet, dock utan resultat och jag har ingen aning om vart jag ska vända mig.

  Vi kommer komma till Cape Coral Florida februari 2016 och stanna april ut.

  Vore jättetacksam att få kontakt med dig.

  Mvh // Hanna

  1. Hej och välkommen hit!

   Först och främst: vad kul att ni använder era föräldradagar på det här sättet, på så sätt kommer det ju att bli en jättehäftig upplevelse för hela familjen!

   Vad gäller skolan är det jättesvårt att svara på. Det är olika lagar som gäller för olika delstater, och hur det är i Florida vet jag inte. Här i NC hade det det gått bra, med vissa förbehåll. De har inte rätt att neka någon skolgång så om vissa villkor är uppfyllda så är det fritt fram. Det som kan ställa till det för er del, och som alltså gäller här i NC men som jag inte vet om det är likadant i Florida, är att man måste visa upp dels visum och dels ”proof of address” när man skriver in barnen. Proof of address innebär att man visar upp en utility bill, dvs. en räkning från typ gas-, el- eller vattenbolaget som är adresserad till er (=ert namn i adressfältet) till en amerikansk adress i delstaten ni bor i. Nu vet jag ju inte hur ni ska bo men ni måste nog i princip hyra ett hus och få dessa räkningar i ert namn för att kunna göra detta. Men obs att det kan vara andra lagar i Florida, detta är vad som gäller i NC.

   Sen kan jag bara säga att jag personligen skulle vara lite tveksam till att sätta barnen i amerikansk skola under så kort tid. Nu vet ju inte jag hur era tankar går så jag ska absolut inte säga vad som är rätt eller fel, men jag skriver utifrån våra erfarenheter. Våra barn anpassade sig visserligen förvånansvärt lätt och snabbt till den amerikanska skolan, men jag ska inte förneka att det var tufft i början. Vår dotter hoppade ju över en klass dessutom så det gjorde det ju extra jobbigt, men det tar tid, kraft och energi att byta både skolsystem och språk. Kan era barn engelska redan? Kan de det är det ju en faktor som försvinner, men det är fortfarande inte en dans på rosor att anpassa sig till ett nytt system och en annan kultur än vad man är van vid. En sak som är väldigt annorlunda mot Sverige är disciplinen som råder i amerikanska skolor, det är inte alls lika mycket raster och fri lek t.ex som det är i Sverige.

   Ni har inte funderat på att hemskola dem istället? Jag vet inte hur det funkar med den svenska skolan, men kanske att man kan göra upp en studieplan för den tiden ni ska vara borta? Här i USA är home schooling lagligt, till skillnad mot Sverige, och det är inte ovanligt alls att folk hemskolar sina barn. Antagligen kan man få kontakt med andra hemskolare och kanske få träffa dem och utbyta tips och erfarenheter. Vi har vänner som varit i Thailand i flera månader med sina barn, de hade egen undervisning för barnen under tiden så det borde gå att lösa om ni skulle vilja.

   Jag hoppas att jag inte låter alltför negativ nu, det är inte meningen! Jag tycker det låter som en jättebra idé att komma hit och prova på att leva här under era föräldradagar, så jag hoppas verkligen ni hittar en lösning som funkar. Hör gärna av dig igen om du vill, om du ger mig din mailadress kan vi maila varann istället om du föredrar det.

   1. Tack snälla för ditt genomtänkta och grundliga svar!
    Efter ditt svar och noggrannare eftertanke så lyssnar vi på ditt råd.
    En anledning till att vi ville sätta pojkarna i skola är kompisar och lära sig språket, men det går ju såklart att lösa med andra typer av aktiviteter och fritidsintressen.
    Tack för du var ärlig i ditt svar, det har fått oss att tänka om helt.

    Jag vill jättegärna mejla dig med några frågor. Tack snälla!
    Min mejl är Hanna.gaverud@stadium.se

 4. Ni har kallare vinter än vad vi har! Idag har vi visserligen snöfall (på tvären), men har i flera dagar haft lite vår! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s