Vår dotter, ligisten

Ytterligare rapporter från Tess skola:

I förrgår kom Tess hem och sa att någon av oss föräldrar måste åka till expeditionen på hennes skola och prata med dem där. Bakgrunden är att man visserligen får ha med sig mobiltelefon till skolan, men den ska ligga i skåpet eller väl gömd i en ficka och man får inte under några omständigheter ta upp den under skoltid. Tess hade med sig sin telefon, och hade den i fickan på sin hood-tröja. När hon satt ner på lektionen hade den då glidit ur fickan och hamnat på stolsitsen alldeles intill henne. Detta enligt hennes egen version, men jag tror henne faktiskt! 😉

Hennes fröken hade sett den, och dök på Tess direkt. ”What is that phone doing there?!” Tess försökte förklara hur det gick till men det var ingen idé att  argumentera. Telefonen blev omedelbart konfiskerad och inlämnad på expeditionen, och Tess fick meddelande med sig hem att en förälder måste komma dit och hämta ut den. Hennes kompisar blev alldeles förskräckta, inte för att fröken tog telefonen men de frågade henne oroligt om hon trodde att hennes mamma skulle bli väldigt arg… Det trodde hon inte 🙂

Så igår körde jag Tess till skolan och följde med henne till expeditionen. De är jätterara där och förstod mycket väl att Tess inte kunde känna till alla regler nu när hon är så ny. Sen fick jag skriva under att jag hämtat ut telefonen och Tess fick löfte om att hon skulle få en ordentlig genomgång om vilka regler som gällde…

Detta känns ju naturligtvis väldigt överdrivet, hade hon suttit och spelat på den eller lyssnat på musik på lektionen eller så hade jag förstått det men nu låg den ju bara där. Kontrasten är ganska stor mot svenska skolor där man mer eller mindre ser det som en rättighet att ha med sig telefonen överallt. Något mellanting kanske hade varit att föredra ändå. Jag vill gärna att hon har en telefon så att hon kan ringa om det strular med bussen eller vill följa med en kompis hem, men självklart ska man inte ha den framme under lektionstid.

20 reaktioner på ”Vår dotter, ligisten

 1. Ja, disciplinen är ju helt annorlunda än i Sverige – har de en klädkod på skolan också? Det hade de nämligen både på min och min systers high schools när vi var utbytesstudenter. Speciellt på syrrans – en katolsk privatskola där det var skoluniform (och kjol för flickorna) som gällde.

  Överhuvudtaget tror jag att det kan vara en stor shock för svenska barn och ungdomar att det är så auktoritärt – de är ju vana vid att bli behandlade med respekt och få ganska mycket frihet. Här är det mycket mer ”because I say so” som gäller. Jag tror även det är därför som amerikanska ungdomar ofta känns mycket yngre än svenska i samma ålder – de är både beskyddade och bevakade på många sätt och fattar därför färre egna självständiga beslut samt lär sig mindre genom sina egna misstag (eftersom de inte har tillåtelse att göra dem till att börja med). När de kommer till college – med fullständig (eller nästan fullständig) frihet – tappar de koncepterna helt och hållet och är ofta mycket vildare och oansvarigare än sina svenska jämngamla.

  Vad jag däremot tycker är skönt med den hårda disciplinen är att på bra skolor så gör den att man kan koncentrera sig på inlärning – klassrumsatmosfären känns lugn och fokuserad, ingen som viskar pratar eller stör. Inget tjafs. Dessutom finns det ju ett välutvecklat belöningssystem om man gör bra ifrån sig och arbetar hårt och det är roligt om man (som jag och Tess också verkar det som) är smart och ambitiös.

  Men, som sagt, det kommer säkert ta lite tid att anpassa sig till den amerikanska modellen av skoldisciplin. Och jag ser fram emot ett inlägg om skolans regelverk (läs det uppmärksamt – man kan lära sig mycket om amerikansk kultur på det sättet) 😉 .

  1. Ja det är helt klart en stor skillnad mellan skolorna här och i Sverige. Som tur är så gillar båda barnen ändå att det är mer disciplin, de tyckte det var jättejobbigt i Sverige med allt prat och stök på lektionerna. Här går det att koncentrera sig på vad man ska göra och det är ju skönt att få den ron. Du har nog rätt i det, däremot, att det kan vara det som gör att barnen/ungdomarna är barnsligare här. Allting har ju två sidor, jag tror på att lyssna på barnen och låta dem fundera ut lösningar själva även om det innebär ett och annat misstag, men samtidigt får det ju inte gå överstyr så som det ofta gör i svenska skolor. Svårt det där.

   Jag tänkte skriva ett inlägg snart om hur skolan funkar här, vad man läser, klädkod, regler m.m, m.m, men tänkte vänta nån vecka till så att vi får lite mer kött på benen. Det är väldigt intressant att jämföra de olika kulturerna!

 2. PS. ni är dessutom i Sydstaterna där auktoritetskulturen är ännu mer utpräglad. Ett tips till Tess (och till er om ni skulle behöva ha att göra med polisen någon gång – typ vid fortkörning eller trafikkontroll): ”Sorry, Ma’m/Sir, it was a mistake! It won’t happen again.” är bästa strategin för att komma ur en sån knipa fort och smärtfritt!

 3. Mest tycker jag att det är synd att de andra barnen var rädda för vad deras föräldrar skulle säga om de var i samma situation. 😦 Vad härligt att Tess inte kände så 😀

  Tycker att det kanske är lite överdrivet, men samtidigt bättre än i Sverige. Att ha telefonen i skåpet únder skoltid är ju jättebra 🙂

  1. Ja, precis så kände jag också att det var synd om de barnen som var övertygade om att deras mamma skulle bli jättearg 😦
   Men visst skulle det vara jättebra om man hade så även i Sverige att telefonen ska ligga i skåpet.

   1. Ja, jag vet… I flera stater – t.ex. Oklahoma, Montana, bl.a. – så är även lärare tillåtna att använda fysiska bestraffningar.

    Men jag visste inte det här när jag först kom som utbytesstudent – jag var övertygad om att om en förälder slog ett barn så skulle socialen komma och hämta barnet. Sen när jag pratade med mina amerikanska kompisar så tyckte många av dom att ja, en hurring eller smisk, det var väl inget farligt, det hade dom också fått under sin uppväxt. Jag vet inte om synen på barnuppfostran ändrat sig sedan tidigt 90-tal – det beror säkert också på var i landet man är.

 4. Jag skulle vilja att vi hade lite hårdare regler i svenska skolan. Det är alldeles för mesigt här! Men kanske inte fullt så hårt som på Tess skola :/

  De kunde kanske sett mellan fingrarna första gången det hände. Hon är ju trots allt ny, inte bara i skolan utan även i det amerikanska samhället.

  1. Ja jag föredrar hur det är här, faktiskt. Alla vill ju ha lugn och ro när de jobbar, även (eller kanske framförallt) barn, så det borde vara självklart att det ska vara tyst och lugnt på lektionerna. Däremot tycker jag tempot är lite väl högt, de kunde gott ha fått ett par raster åtminstone, och det är långa dagar att åka hemifrån kl 8 och komma hem 16.30 och då ha läxor som tar minst en timme…

 5. Jag skulle älska just telefondelen av disciplinen, men jag skulle bli helt galen på aga-lagarna. Fy fan säger jag bara. Som i England där det är lagligt att ge sitt barn alkohol om det är över 5 år. 😡

   1. Nope, det är fullt lagligt. Det var uppe för debatt u underhuset men ett förslag att göra det olagligt röstades ned. Fatta. Å andra sidan har ju vi vår brist på tidelag-lag. Alla länder verkar ha någon lag som fattas allvarligt.

 6. Hej Jessica. Hoppas att det funkar. Har försökt att hjälpa mor och far med datorn ett tag. Kram. Mikael.

 7. Hej. Med anledning av ”gangsterflickans” bravader i skolan hoppas vi att det går bra även i fortsättningen. Vi läser bloggen varje dag och ser fram emot nya berättelser om hela familjen.
  Mormor och morfar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s